2015. augusztus 31., hétfő


A nyár

Azt hittem, hogy az új otthonunkban nem sülünk meg. Tévedtem. Tégla építésű, szigetelt, de mégis csak tetőtéri lakás, és a tetőn a bádoglemez alatt nemigen van szigetelőanyag. A boltban az utolsó ventilátort mi vettük meg augusztusban.
Ez a torta még május végén készült. Egyszerű, gyors és finom. Bármilyen gyümölccsel díszíthető, az évszakhoz igazodva. Az ovisok mind befalták - pedig ilyen nem szokott lenni az óvónénik szerint. 

Hozzávalók:

15 dkg étcsoki
7,5 dkg puha vaj
4 közepes méretű tojás
10 dkg porcukor
3 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
20 cm átmérőjű tortaforma

A csokimázhoz: 
17,5 dkg étcsoki 
1,5 dl tejszín
friss gyümölcs a díszítéshez 

Elkészítése: 

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, a tortakarikát béleljük ki.
2. Olvasszuk fel a csokit, és a vajjal együtt addig kevergessük, míg megolvad.
3. A tojásokat kettéválasztjuk, s a fehérjét kemény habbá verjük.
4. A cukrot és a tojások sárgáját az olvasztott csokihoz tesszük, és az egészet jól összekeverjük. 
5. A sütőporral elvegyített lisztet beleszitáljuk, összedolgozzuk, és végül beleforgatjuk a felvert habot.
6. A masszát a tepsibe tesszük, és 20 percig sütjük. Utána kivesszük, alufóliával lefedjük, hogy a teteje ne égjen meg, s még 15-20 percig sütjük tovább.
7. Amikor kész, még 20 percig a formában hagyjuk kihűlni. 
8. Ha a torta kihűlt, tegyük egy tálaló tálra, öntsük rá a mázat, és díszítsük fel gyümölcsökkel!

Megjegyzések: A csokimázat a Horváth Ilona-féle recept alapján készítettem 2 evőkanál kakaóporból és 2 evőkanál xilitből. Kevés vízzel elkevertem, és addig főztem, míg sűrű, de könnyen kenhető állagú lett. Olcsóbb megoldás, és teljesen finom. És senki ne essen kétségbe: ez a torta lapos. Kb.2-2,5 cm.
(Forrás: Fiona Patchett: Nagy sütiskönyv gyerekeknek)

Most, hogy szerdán talán elmúlik a nyár, majd bekapcsolom újra a sütőt. Igaz, két napja megint megy, de csak szigorúan este 7 és reggel 7 körül. Ugyanis érik a szilva, és sütöm a szilvalekvárt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése