2013. március 30., szombat

Áprilisi kirakat

Már mindenki várja a tavaszt. Nem is túl mohó vágy ez ilyenkor. Kellene egy kiskakas, akinek a begye mind felszívja ezt a sok, feleslegesnek tűnő vizet a földekről, és kellene egy másik, aki felkukorékolja a tavasz tündérkéit és manóit, hogy jöjjenek már végre, izmosodjanak meg valami égi konditerem gyúrógépei által, és kergessék el innen a tél bajnokait.
Vigasztalódjunk a képeslapjainkkal! Vigyétek!

Tulipánfa - egyre több ember kedvence.

Mesekapu Londonban.





Ezzel a kakasos szatyorral talán el lehet űzni a télutót.




És most megnyitom a terítő-turkálót! Bárki bármelyiket 300 Ft-ért elviheti. Nincs velük semmi gond (nem bénák!), jó alapanyagból maximális odafigyelés mellett készültek, de ezek "pályafutásom" gyakorló munkái, s úgy érzem, nem kérhetek értük túl sokat. 

Ananászmintás, közelről.

Ilyen messziről.



2013. március 21., csütörtök


Márciusi sütögető

Hát visszajött a tél. Marakodnak a tavasszal, hogy kit illet a trón. Az egyik szép márciusi napon mi még újra elmentünk csipkebogyózni, mert a szörpünk elfogyott. Most már van másik! Ebbe tettem borkősavat, de az egyik üvegben - talán az nem záródik olyan jól, nem tudom - forrni kezdett a nedű. Gyorsan csapra vertük. A másik talán még bírja egy darabig. Egyszer azt olvastuk a neten, hogy a csipkebogyóból készült szörpöt pár hónapnál tovább nem érdemes tárolni. Nekem nem is igen sikerülne.
Két receptet ajánlok azok figyelmébe, akik liszt és tej, sőt tojás nélkül akarnak finom sütit készíteni, illetve akik gyorsan akarják készíteni. Mindkettő forrása Fiona PATCHETT: Nagy sütiskönyv gyerekeknek című munkája. Tényleg nagy, és tényleg nagyon egyszerűek a receptek. Szeretek belőle dolgozni.

Almás kocka

Hozzávalók:

  • 2 nagy alma
  • 17,5 dkg vaj
  • 17,5 dkg barna cukor (én csak a felét raktam bele, és fehéret)
  • 2 evőkanál méz (egyet tettem bele, hisz már ott van benne a cukor)
  • fél teáskanál őröl fahéj
  • 5 dkg mazsola vagy egyéb apróra vagdalt aszalt gyümölcs
  • 22,5 dkg zabpehely
  • 2 evőkanál napraforgómag
  • 18x27 cm-es tepsi (vagy kb ekkora)
Elkészítése:

  1. A sütőt melegítsd be 160 fokra. A tepsit béleld ki sütőpapírral.
  2. Az almákat hámozd meg, vágd négybe, és vágd apró kockákra.
  3. Az almakockákat tedd egy kis lábasba 2,5 dkg vajjal, és kis lángon, kevergetés mellett párold őket addig, míg megpuhul.
  4. A maradék vajat, a cukrot, mézet, mazsolát és fahéjat tedd a lábasba, s addig kevergesd, míg a vaj meg nem olvad.
  5. A zabpelyhet és a napraforgómagot is add hozzá. (Nekem - valószínűleg a cukor elfelezett mennyisége miatt - még egy kis vizet öntenem kellett hozzá, hogy minden zabpehely átnedvesedjen és a masszába kerüljön.)
  6. A masszát kanalazd a tepsibe, és egyenletesen simítsd el a tetejét. Azonnal a sütőbe lehet tolni, és 25-30 percig kell sütni, míg a teteje aranybarna nem lesz. Sütés után vedd ki, és legalább 10 percig hagyd hűlni. 

Megjegyzés: Nekünk nagyon ízlik, habár 10 perc után, kicsit még langyosan szeletelhetetlen volt szinte, és egyszerűbb volt villával enni. De nagyon fincsi! Megnéztem most, e sorokat írva is, hogy két órával sütés után mi a helyzet. A tészta ugyanolyan kezelhetetlen, csak szedőlapáttal tudom a szeleteket tányérra rakni, de az íze miatt javaslom mindenkinek! Valakinek hátha ügyesebben sikerül!



Ott a szedőkanál is a képen!

Galaxis habcsók

Hozzávalók:
(12 habcsókhoz)

  • 5 dkg étcsoki
  • 2 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor (én 6-ot tettem bele, és 3 tojásfehérjével dolgoztam)

Elkészítése:

  1. A sütőt melegítsd 110 fokra. A tepsit béleld ki sütőpapírral.
  2. Az étcsokit nagyon alacsony hőfokon olvaszd fel, vagy kövesd a szabályos módját, amit ez  könyv részletez is. (Egy lábasba önts vizet, s ha a víz forr, helyezz bele egy tűzálló tálat, amibe a csokikat már beletördelted. A csokit addig kevergesd, míg meg nem olvad.)
  3. A fehérjét verd kemény habbá.
  4. Add hozzá a cukrot fokozatosan, először csak egy-egy teáskanállal, majd kicsivel nagyobb adagban. 
  5. Az olvasztott csokiból teáskanálnyi adagokat keverj a masszához. Vigyázat! Csak kicsit kell kavarni, míg örvényszerű mintázatot nem ölt a csoki  a fehér masszában. Én elrontottam, a második kanál csoki hozzáadásánál úgy kavartam, mint az elején a cukrot a habbal, és a csoki barna színe teljesen összefolyt a fehérrel, így nekem barna habcsókjaim lettek. 
  6. A masszából kanalazz egy-egy teáskanálnyit, és egy másik kanál segítségével pottyantsd bele a tepsibe.
  7. Tedd a sütőbe 40 percre. A sütés után a habcsókok még 15 percig maradjanak a lekapcsolt sütőben, majd rácsra téve őket  hagyjuk kihűlni.


Ez a barna galaxis.


2013. március 4., hétfő

Márcziusi kirakat

Hát elment a tél. Megtelnek a játszóterek meg a focipályák, kinyílnak a télikabátok meg az első virágok a hóvirág után, a kávézók kipakolnak a teraszra, a külföldi eper már a boltokban, és fürgén szaladnak a rovarok a lábunk alatt. Meg persze a madárkák, a pillangók, az illatos és tarka piac - és a romló munkaerkölcs. 
Február végén még szüreteltünk csipkebogyót, s lett is belőle finom szörp! Annak részleteit a Háztájiban megtalálhatjátok. Most nézzük meg a benti puttonyt, mit lehet belőle kitenni a kirakatba!

Tavaszi képeslap. Minden képeslap ára 200 Ft, de aki egynél többet vesz, kap egy hűtőmágnest ajándékba. Nézegessétek meg a hűtőmágneseket, s amelyik tetszik, azt elküldjük a megrendelt képeslappal együtt!




Hónaphatáron áll a Húsvét, így nem maradhat le ez a csoportkép.


Papucshadsereg. 5-6 cm hosszú kulcstartók. Darabja 400 Ft.



Itt a cica, hol a cica? Márcziusi kiskapuba'! (Könyvjelző.) - Egyébként tényleg márciusi a kép, a Hollókőn elszaporodott macskák egyike. Aki Hollókőre megy kirándulni, vigyázzon! A hátamra ugrott egy, mikor ott voltam.





Praktikus és aranyos összecsukható hálószatyor. Igaz, ez pamut, terhelhetősége véges, de hátha gazdára talál! 1250 Ft.
Így néz ki összecsukott állapotban. 4-5 cm vastag és 10-12 cm széles. A rossmannos összecsukható szatyrok kisebbek és jó erősek, de azokat nem kéz készítette.