2013. december 30., hétfő

Januári kirakat

Amikor kicsi voltam, nagyon szerettem a decembert. Az volt a Tél. A január és február valami más volt. Januárban kitisztult, hideg és kötelességtudó lett a világ. Nem voltak hangulatos fények, sem válogatott mesék és kosztümös filmek, sem várakozás, sem izgalom, és addigra már a tél örömeit is megszoktuk. Nagyjából így vagyok ezzel ma is, bár a tél örömeivel még nem találkoztunk decemberben, mert itt Szolnokon csak a zúzmaráig jutottunk. 
A január hosszú, hideg és feleslegesnek tűnik (mint sokak szerint a november). Persze, ha nem ez lenne az év első hónapja, ha nem így esne a karácsony és az újév, másként élnénk meg ezt a hónapot. Lehetne a szilveszteri koccintás november 1-jén is, vagy február 28-án. De most van, december utolsó napján, és bármi, ami utána jön, az kegyetlen, józan, sima és üres. Tele van mindennapokkal. Amikor már végre elfogyott a karácsonyi maradék, amikor a sültek és a töltött káposzta után jó enni egy sima főzeléket tojással, amikor azt látjuk, hogy egyre világosabbak a nappalok, és egyre többször ábrándozunk el azon, hogy mit hová is vessünk, milyen virágmagot vegyünk, mit ültessünk ki az erkélyre.
Kellemes januárt mindenkinek, és évköszöntő ajándékként fogadjátok szeretettel a katilla-naptárt!


Január
Február
Március
Április
Május
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December



2013. december 24., kedd

Kellemes, katillás karácsonyt!


Kedvenc sütiformáink segítségével szeretnénk remek beszélgetésekben és filmekben gazdag, ellazulós, epebántalmaktól mentes karácsonyt kívánni minden katillásnak!
Az obligát töltött kápi és  a bejgli után nyugodtan ugorjatok be és böngésszetek, rendeljetek kedvetekre! Aztán jöhet egy séta* 10 fokban, napsütésben!

Kati és Attila


*Zserbóval esetleg kókuszkocával kiváltható!






































































2013. december 18., szerda

Piacozás és dulcsásza

Mi szeretünk piacra járni. Van sajátunknak tekintett zöldséges és tojásos nénink, van húsos nénink, mézes bácsink és zöldséges bácsink. Kedveljük őket, kedveljük a termékeiket, és egy kicsit többet beszélgetünk velük, mint általában az eladó és a vevő. November 30-án azonban mi voltunk az eladók. Szegeden, a Waldorf Iskolában eladóként vettünk részt az adventi vásárban, mely lényegében nyílt nap is volt az érdeklődők számára. Nagyon érdekes volt. Sosem voltam még pult mögött, sosem adtam még el semmit - csak gyerekkoromban, mikor boltosat játszottunk. Érdekes volt, mert alig különbözik az eladó szerepe a vevőétől. 

Mikor a piacon vagy egy vásárban nézelődök, és nem ismerem az eladót, sem a termékeit, csak egy dolog számít: hogy mi van a pulton. Ha nem érdekel, csak addig nézem, míg elhaladok mellette. Ha érdekel, ránézek az eladóra is. Itt kezd bonyolódni a dolog. Mert hiába tanítják azt a szülők, hogy köszönni kell, egy ilyen vásáros helyzetben ez egyáltalán nem ilyen egyértelmű. Ha rám néz az eladó, mindig köszönök neki, és örülök, ha visszaköszön. Ezzel valójában több mindent is jelzek. Azt, hogy érdekelnek a portékái, azt, hogy megtisztelem a figyelmemmel, így lehet, majd kérdezősködni fogok, és azt is, hogy talán vásárolok is. Találkoztam már béna eladóval, aki simán elpackázta a lehetőséget azzal, hogy alig vagy egyáltalán nem köszönt vissza, vagy azzal, hogy nem adott elég információt a termékről (ez idén aug. 20-án volt, az idősödő úr szinte dohogva válaszolt, mintha vásárlóként nem tehetnék fel kérdéseket). Persze az is elrettent, ha nagyon "rám másznak" a kofák. 
A pult mögött állva megtapasztaltam, milyen kevesen köszönnek. Sokan megállnak, nézelődnek, megfogják, kezükben forgatják a terméket, de semmilyen módon nem veszik fel a kapcsolatot az eladóval - azt feltételeztem, azért, hogy ne ébresszenek bennem csalóka reményt. Mintha ezzel azt mondták volna: "Csak nézelődök, nem akarok vásárolni!" Ez nem volt túl jó érzés egyébként, mert a termékeket mi készítettük, mindennapi életünk részei voltak, és nem a pesti nagykerből jöttek a furgonon. A termék összekapcsolódik velünk, tehát ha a termék megnézésre érdemes, az eladó méltó a köszönésre. Viszont volt néhány nagyon kedves érdeklődő, akik szintén nem vettek semmit, csak nagyon lelkesen érdeklődtek, nézelődtek, minden
nekik tetszőt megfogtak, megnéztek, és közben gratuláltak, hogy milyen ügyesek vagyunk, elmondták, hogy ők is szoktak horgolni vagy textilt festeni, itt meg ott szerzik be az alapanyagot, és nem érezték rosszul magukat attól, hogy nem vesznek semmit. Az nagyon jó volt. 
Hát - sok vásárló nem volt, de szerencsére a vonat ára visszajött (köszönjük, Viki!).
És míg elteltek-múltak a napok, tovább értek a tavalyi likőrök. A kökény és csipkebogyó "szabályos" feldolgozásából készült italok mind elfogytak, voltak azonban vadócabb alapanyagok, amikkel csak a magunk kedvére kísérletezgettünk. Akkor, frissen egyik-másik nagyon furkó volt, de mára szép jellemfejlődésen ment át az, amelyiket dulcsásza-alapon érleltük. Kb. 2005-ben találtam a szakácskönyvben a dulcsászát: román módszer gyümölcsök eltevésére. Sok volt abban az évben a sárgabarack, és már nem akartam több lekvárt meg befőttet, meg lusta is voltam pancsolni vele. A dulcsászához csak a tiszta, félbevágott gyümölcs meg cukor kellett: rétegenként teleraktam vele három ötliteres befőttes üveget. Ezt követően azt hiszem, a napra kellett volna kitenni, de én csak feltettem a 26-28 fokos panelkamrába (a beépített szekrénybe), ahol az évek alatt összement a cukrozott barack, és enyhén alkoholos lett. Ez volt a mi dulcsászánk. Ebbe öntöttünk pálinkát, ebbe raktuk a csipkebogyót, és egy év mellőzés után már érdemes volt elővenni - a legutóbbi családi vendégeskedés új kedvence lett.


2013. november 26., kedd

Decemberi kirakat

 A december, mint egy tömb, pirossal kihúzva, a naptár végén vidám napokat ígér. De olyan igazságtalanság az előtte lévő, főleg novemberi, csúnya napokról megfeledkezni. A november szoktat a kabátra mindenkit, a november vége pecsételi meg az őszi ruhák sorsát, ez a hónap zár be mindent a kamrába. Ez visz el minden tarka színt az életből, ez hozza a legmakacsabb sötétet a délutánokra, hogy leginkább otthon érezzük jól magunkat, fűtött szobákban, forró ital mellett, sárgán fénylő ablakok mögött. Ez a kellemetlen, zord manó teszi vonzóvá a benti vackot, ahol olyan jó karácsonyozni.

A karácsony, az advent talán az egyik legnagyobb piaci esemény. Egy időben vonatkozik egy csomó emberre. Ebben a piaci eseményben a Katilla Műhely is megpróbál jelen lenni a karácsonyi képeslapokkal. Most csak 160 Ft-ért adunk egyet!

Persze a karácsony nem csupán piaci esemény. Ott vannak a Jézusról szóló filmek, a család, a szeretet és az ajándékok. Meg a dohányzó asztalon a sütemény, az előszobában zsúfolódó kabátok és téli cipők rokonlátogatáskor, a felespoharak a megdézsmált ebédlő asztalon. És ott van a nyugalom. Nem lelki békére vagy a munkahely biztonságos távolságára gondolok, hanem arra a nyugalomra, amit csak olyan emberek jelenléte ad meg, akikben feltétel nélkül megbízunk. Akik mellett az ember tanítás nélkül is rájön, milyen az alfa-állapot meg a helyes légzés. Szép karácsonyt kívánunk mindenkinek, és legalább egy olyan embert, aki ezt a nyugalmat megadja!


2013. október 31., csütörtök

Novemberi kirakat

Megérkeztek a Mikulások, és már egy eldobott szaloncukros papírt is láttam elszórva a mezőn hazafelé menet. Szépen sütött rá a Nap. Ezért utálom ezt az óriási üzleti fogást: Mikor az ember még be akarja gyűjteni magába a fényt, a meleget, mikor még lepkék és darazsak is nyüzsögnek a muskátlis ládák körül, és mikor még jókat lehet homokozni, sétálgatni, megjelennek ezek a nagykabátos, mosolygó bácsik. Persze nem ők tehetnek róla. De nem jött még el az ő idejük! Mikor meg már eljön, unottan leveszek egyet a polcról, nem okoz nagy örömet a látványuk, hisz egy hónapja látjuk egymást minden bevásárlásnál. Szándékosan nem törődöm velük. Majd ha télikabát lesz rajtam meg sapka. Ha lesz zúzmara a fákon. Ha lesz. Mert tényleg más már kicsit az időjárás itthon, mint rég. A Nap persze ilyenkor kevesebbet süt, az óraátállítás is elintézi, hogy korán sötétedjen, és bevackolódjunk, de a téli ünnepekhez eddig csak úgy passzolt a déli gyümölcs, hogy nem itthon termett. A kedves, aranyos, régi szúnyogok helyett is mások vannak már. Régen elég volt a körmünkkel egy keresztet belevésni a csípésbe, esetleg benyálaztuk, megfújtuk, és kész, most meg minden ismerősöm nagy piros foltokat mutogatott nyáron, bedagadt végtagokat, s az én csuklómon is érdekes kis piros ösvény tekergett egy hónapig. Pár napja pedig azt olvastam, hogy egy bácsinak nílusi lázat hozott egy szúnyogcsípés. Még jó, hogy felépült.
Nem is rossz hónap ez a november. Már nincsenek szúnyogok.

Mark Twain: Kutyus és királyfi c. művéből ez a kutyus.
Majd ha téli kabát és sapka. Képeslap.

A klasszikus november. Képeslap.

Könyvjelző egy németországi meseházzal.


2013. október 28., hétfő

Katilla Galéria

Sziasztok katillások!

Novemberben nyit a Katilla Galéria! A háttérben már folynak a lázas előkészületek. Remeknek ítélt - de eddig nem látott - képeinkből láthattok majd párat, amit - ha tetszik - meg is rendelhettek tőlünk A5-ös vagy A4-es méretben, kerettel vagy anélkül. Addig is már csak párat kell aludni!


2013. szeptember 30., hétfő

Októberi kirakat

Csendes a játszótér. Nincs sírás, nincs huzavona, nincs fogócska.

Ősz van, egyre őszebb ősz. Mindig nagyon szerettük ezt az évszakot, mert még alkalmas a csatangolásra szinte bármelyik napszakban, de a hűvösödő esték miatt jó már bevackolódni, és forralni egy újabb teavizet. Amikor kicsi voltam, sosem jártam játszótérre, mert nagy kertünk volt, és ott volt persze az utca a szomszédgyerekekkel. Melegítőben, zárt cipőben bújócskáztunk, vagy építettük a házunkat, míg ránk nem esteledett. És egyszer csak tél lett. Olyan kecsesen hajlott bele a novemberi hideg, a köd és a dér az októberi napsütésbe, hogy észre sem vettük - mi gyerekek - , csak a nevető csokimikulásokról, a szaloncukros dobozokról meg az első korai havazásról, hogy hohó, itt van mindjárt a tél!
Most már sokat járok játszótérre. Kevesen vannak, mert néha olyan cudar az idő. Holnapra 10 fokot mondanak. Ezért jó üvegekbe zárni a tavaszt meg a nyarat - ezért jó a befőzés! De ez a hűtlen burok, ez a panel kihűlt, ez nem őriz meg semmit a nyárból, és meg sem véd tőle!
Ez most egy mogorva ősz. Nagyon fukar a szép napokkal. Sapka, kabát! A kirakatba pont ezért olyan képeslapokat válogattam, amikkel kárpótolhatjuk magunkat - hideg orral, plédbe burkolva, a fűtési szezon kezdetét várva.

A Zagyvánál, évekkel ezelőtt.

Varsó. Sosem gondoltam, hogy szép is az a város!
A paneltől 30 méterre.
Régi, nagy kedvencünk.

2013. augusztus 27., kedd

Szeptemberi kirakat

Katilláék megalapították a kétszemélyes Ingyom-bingyom Önkéntes Parlagfűirtó Karikát. Ez annyit jelent, hogy jártunkban-keltünkben kihúzgáljuk, lehetőleg gyökerestől, a parlagfüvet. A fűnyírás az önkormányzat részéről szép dolog, de a parlagfű-problémát nem oldja meg. Úgyhogy felvettük a kesztyűt, karácsonyi ajándék gyanánt meg majd csináltatunk magunknak ingyom-bingyomos pólót. 
Jól telt a nyár. A nyugati fekvésű panellakásba csak úgy áradt a fény! És a meleg. Ebből nem tudunk raktározni télire, pedig milyen jó volna! De legalább remek szomszédaink vannak. A Néni odafent mindig operetteket meg nótákat hallgat, sokszor hajnalban is, mikor nem tud aludni. Delente meglátogatja őt valami testes nőrokon, akivel mindig összevész, és akkor a Néniből Banya lesz. Alulról pedig szobaszínházi előadást szoktunk kapni, rádióváltozatban. Akciójelenetek is vannak. Legutóbb összetört a kristálypohár készlet. Vagy az üres sörösüvegek. Hatásos volt. Nem csoda hát, hogy igyekszünk kimozdulni itthonról, amikor csak lehet, és keressük a szépet ott is, ahol első látásra nincsen.

Az első képen Frici maci hűsöl a terítőn - Attila képeslapja. Aztán Kati nyári horgolványai láthatók: a paprikák a lecsószezon kihagyhatatlan kellékei (egyéb kerti növényeket is találtok az Egyéb apróságok -ban), a harsány poháralátét maradékokból is könnyen elkészíthető, a malacos tarisznya - mi így neveztük el - pedig a maradékok diadala. Maradék fonálból és gombokból készült, a legegyszerűbb horgolási technikával. Érdemes a maradékokat meghagyni, annyi módon fel lehet őket használni, s mivel minden fonálnak megvan a maga története a vásárlástól a belőle készült 
késztermékig, egy maradékokból előállított tárgy számos történet néma krónikása. A malacos tarisznya emlékeztet arra, mikor a Spar még nem ette meg a Plus boltokat, mert ott vettem a fekete gyapjúfonalat, eszembe juttatja londoni lánykoromat, mikor
szabadnapjaimon csak turista voltam, és fonalboltokban nézelődtem, és elhűlve láttam, hogy a Régens Parkban már plusz 14 fokban a fűre vetik magukat az őslakók, a németországi nászutam is eszembe jut, mert a rozsdaszínű fonalat meg ott vettem, Boppardon. Boppard remek hely. Olyan, mint egy mese, egy Grimm mese. Nem is tudom, hogy lehet ott élni rendesen. Hogy lehet ott reggelizni minden nap, ott fizetni a közüzemi díjakat, elkapni a náthát...
Kevés pénzből gazdálkodunk, mióta itthon vagyunk, de elhatároztuk, hogy Boppardot megnézzük megint, megmutatjuk Boginak is. És eszembe jut az az idő is, mikor elkezdtem horgolni Attila nagy takaróját, és már nem volt állásom, nem voltak magántanítványaim, nem volt semmi, csak a várakozás, ami megérlelte bennem a döntést, hogy Londonban próbálok szerencsét.
Véget vetek a malacos tarisznya merengőjének (köszönöm J. K. Rowlingnak, hogy megalkotta Harry Potter világát, a merengőt ugyanis onnan szedtem), és figyelmetekbe ajánlom a cicás naplementét könyvjelző formában. 
Nézzetek, olvassatok, osszatok meg minket!

2013. augusztus 20., kedd

Tévedés

Érik a bodza. Tavaly főztem bodzalekvárt is, de nem ízlett, pedig nagyon egészséges. Viszont itt van a képen egy száraz ágacska: a bodzáé. Ilyen, miután kiszárítjuk és lemorzsolgatjuk róla a virágokat. Egyébként meg tévedés történt. A meggylikőrünk - mindkét: a hígított tiszta szeszes és a pálinkaalapú változat is - remek. Tudtuk, hogy szűrés után még érdemes várni, de nem gondoltuk, hogy egy-két hét ennyit számíthat. Az alkohol megszelídül, és más karakterű itallá válik az egész. Kívánunk másoknak is ekkora tévedéseket!

2013. augusztus 2., péntek


Augusztusi kirakat


Amikor a méhecskék már alszanak, megjelenik az égen a repülő, hogy permetezze a szúnyogokat.
Ilyenkor már készül tentézni a Nap. Kinyitjuk a panel ablakait, és várjuk, hogy a friss levegő átjárja a lakást. A takarót egy ideje már nem használjuk, és zoknit is ritkán mosunk. Ha elutazunk, nincs tele a bőrönd ruhával. Vacsorára görögdinnyét eszünk, ami állítólag akkor jó, ha úgy szólal meg a szakszerű püfölésre, mint a csizma szára. De a boltok mindig előre tekintenek. Már remek tanszerek kaphatók remek áron, és a maradék nyári ruhák és cipők reménykedve várják, hogy a leárazás megtegye a magáét, és beköltözhessenek valakinek a ruhás szekrényébe. A mi kirakatunkban a szokásos termékcsoport látható. Nézelődjetek!


Képeslap leendő otthonunkról.



Szentendrei részlet képeslapon.

Füves könyvjelző.



Horgolt zöldségek, tojások és gyümölcsök. Lehet velük boltosat, piacosat játszani, és gyengéden még moshatók is. A virágok ajándéknak is jók hamar hervadó társaik helyett.