2013. augusztus 27., kedd

Szeptemberi kirakat

Katilláék megalapították a kétszemélyes Ingyom-bingyom Önkéntes Parlagfűirtó Karikát. Ez annyit jelent, hogy jártunkban-keltünkben kihúzgáljuk, lehetőleg gyökerestől, a parlagfüvet. A fűnyírás az önkormányzat részéről szép dolog, de a parlagfű-problémát nem oldja meg. Úgyhogy felvettük a kesztyűt, karácsonyi ajándék gyanánt meg majd csináltatunk magunknak ingyom-bingyomos pólót. 
Jól telt a nyár. A nyugati fekvésű panellakásba csak úgy áradt a fény! És a meleg. Ebből nem tudunk raktározni télire, pedig milyen jó volna! De legalább remek szomszédaink vannak. A Néni odafent mindig operetteket meg nótákat hallgat, sokszor hajnalban is, mikor nem tud aludni. Delente meglátogatja őt valami testes nőrokon, akivel mindig összevész, és akkor a Néniből Banya lesz. Alulról pedig szobaszínházi előadást szoktunk kapni, rádióváltozatban. Akciójelenetek is vannak. Legutóbb összetört a kristálypohár készlet. Vagy az üres sörösüvegek. Hatásos volt. Nem csoda hát, hogy igyekszünk kimozdulni itthonról, amikor csak lehet, és keressük a szépet ott is, ahol első látásra nincsen.

Az első képen Frici maci hűsöl a terítőn - Attila képeslapja. Aztán Kati nyári horgolványai láthatók: a paprikák a lecsószezon kihagyhatatlan kellékei (egyéb kerti növényeket is találtok az Egyéb apróságok -ban), a harsány poháralátét maradékokból is könnyen elkészíthető, a malacos tarisznya - mi így neveztük el - pedig a maradékok diadala. Maradék fonálból és gombokból készült, a legegyszerűbb horgolási technikával. Érdemes a maradékokat meghagyni, annyi módon fel lehet őket használni, s mivel minden fonálnak megvan a maga története a vásárlástól a belőle készült 
késztermékig, egy maradékokból előállított tárgy számos történet néma krónikása. A malacos tarisznya emlékeztet arra, mikor a Spar még nem ette meg a Plus boltokat, mert ott vettem a fekete gyapjúfonalat, eszembe juttatja londoni lánykoromat, mikor
szabadnapjaimon csak turista voltam, és fonalboltokban nézelődtem, és elhűlve láttam, hogy a Régens Parkban már plusz 14 fokban a fűre vetik magukat az őslakók, a németországi nászutam is eszembe jut, mert a rozsdaszínű fonalat meg ott vettem, Boppardon. Boppard remek hely. Olyan, mint egy mese, egy Grimm mese. Nem is tudom, hogy lehet ott élni rendesen. Hogy lehet ott reggelizni minden nap, ott fizetni a közüzemi díjakat, elkapni a náthát...
Kevés pénzből gazdálkodunk, mióta itthon vagyunk, de elhatároztuk, hogy Boppardot megnézzük megint, megmutatjuk Boginak is. És eszembe jut az az idő is, mikor elkezdtem horgolni Attila nagy takaróját, és már nem volt állásom, nem voltak magántanítványaim, nem volt semmi, csak a várakozás, ami megérlelte bennem a döntést, hogy Londonban próbálok szerencsét.
Véget vetek a malacos tarisznya merengőjének (köszönöm J. K. Rowlingnak, hogy megalkotta Harry Potter világát, a merengőt ugyanis onnan szedtem), és figyelmetekbe ajánlom a cicás naplementét könyvjelző formában. 
Nézzetek, olvassatok, osszatok meg minket!

2013. augusztus 20., kedd

Tévedés

Érik a bodza. Tavaly főztem bodzalekvárt is, de nem ízlett, pedig nagyon egészséges. Viszont itt van a képen egy száraz ágacska: a bodzáé. Ilyen, miután kiszárítjuk és lemorzsolgatjuk róla a virágokat. Egyébként meg tévedés történt. A meggylikőrünk - mindkét: a hígított tiszta szeszes és a pálinkaalapú változat is - remek. Tudtuk, hogy szűrés után még érdemes várni, de nem gondoltuk, hogy egy-két hét ennyit számíthat. Az alkohol megszelídül, és más karakterű itallá válik az egész. Kívánunk másoknak is ekkora tévedéseket!

2013. augusztus 2., péntek


Augusztusi kirakat


Amikor a méhecskék már alszanak, megjelenik az égen a repülő, hogy permetezze a szúnyogokat.
Ilyenkor már készül tentézni a Nap. Kinyitjuk a panel ablakait, és várjuk, hogy a friss levegő átjárja a lakást. A takarót egy ideje már nem használjuk, és zoknit is ritkán mosunk. Ha elutazunk, nincs tele a bőrönd ruhával. Vacsorára görögdinnyét eszünk, ami állítólag akkor jó, ha úgy szólal meg a szakszerű püfölésre, mint a csizma szára. De a boltok mindig előre tekintenek. Már remek tanszerek kaphatók remek áron, és a maradék nyári ruhák és cipők reménykedve várják, hogy a leárazás megtegye a magáét, és beköltözhessenek valakinek a ruhás szekrényébe. A mi kirakatunkban a szokásos termékcsoport látható. Nézelődjetek!


Képeslap leendő otthonunkról.



Szentendrei részlet képeslapon.

Füves könyvjelző.



Horgolt zöldségek, tojások és gyümölcsök. Lehet velük boltosat, piacosat játszani, és gyengéden még moshatók is. A virágok ajándéknak is jók hamar hervadó társaik helyett.